Jak otyłość skraca życie?

8 grudnia 2014, 12:53

Gdy kanadyjscy naukowcy przeanalizowali zależność między wagą a długością życia, stwierdzili, że u osób z nadwagą i otyłych długość życia może ulec skróceniu nawet o 8 lat. Skutki są bardziej katastrofalne, gdy tycie występuje na wcześniejszych etapach życia.



Nowy peptyd do naprawy uszkodzeń rdzenia

4 grudnia 2014, 11:50

Naukowcy z Case Western Reserve opracowali nowy związek - wewnątrzkomórkowy peptyd sigma (ang. intracellular sigma peptide, ISP) - który sprzyja funkcjonalnej odnowie po urazie rdzenia. ISP pozwolił na aktywowanie sparaliżowanych mięśni u ponad 80% badanych zwierząt.


Rekordowy blok ze starożytności

4 grudnia 2014, 08:03

Latem 2014 r. archeolodzy z Wydziału Orientalnego Niemieckiego Instytutu Archeologii odkryli w kamieniołomie w Baalbek w północno-wschodnim Libanie największy blok, jaki został wyciosany przez ludzi w starożytności. Monolit, który ma circa 19,6 m długości, 6 m szerokości i co najmniej 5,5 m wysokości, jest nadal częściowo zakopany. Jego wagę szacuje się na 1650 t.


Elektroniczny odczyt z nanodiamentu

3 grudnia 2014, 10:00

Naturalne diamenty zawsze zawierają zanieczyszczenia. Najlepiej zbadanymi z nich są pary azot-dziura. W takiej konfiguracji w danym miejscu diamentu brakuje dwóch atomów węgla. Jeden z nich zostaje zastąpiony atomem azotu, a miejsce po drugim pozostaje puste


Światowi specjaliści o grach polepszających funkcjonowanie mózgu

2 grudnia 2014, 13:50

Wystarczy kilka minut surfowania po sieci, by przekonać się, że istnieje cały przemysł "treningu poznawczego", zwanego potocznie "treningiem mózgu". Firmy oferujące różnego typu gry zapewniają, że zwiększają one możliwości poznawcze czy polepszają pamięć i chronią przed degeneracją związaną ze starzeniem się.


Makaron jak polimery pierścieniowe

2 grudnia 2014, 12:44

By lepiej zrozumieć polimery pierścieniowe, dwaj włoscy naukowcy Davide Michieletto i Matthew S. Turner udali się do kuchni. Z 2 jaj i 200 g pszennej mąki uzyskali nowy rodzaj makaronu o nazwie anelloni, który po ugotowaniu i wrzuceniu do naczynia plącze się bardzo podobnie do polimerów pierścieniowych.


Obiecująca szczepionka

1 grudnia 2014, 15:46

Wstępne testy szczepionki przeciwko rakowi piersi wykazały, że jest ona bezpieczna i prawdopodobnie wspomaga układ odpornościowy w walce z chorobą, spowalniając jej postęp. Testy były prowadzone na University of Washington na niewielkiej grupie pacjentek z zaawansowanym nowotworem, który dał przerzuty.


Nowa nadzieja dla chorych na nowotwór pęcherza

27 listopada 2014, 13:25

Na londyńskim Queen Mary University dokonano ważnego przełomu na drodze ku opracowaniu nowych metod leczenia nowotworu pęcherza. Od 30 lat nie dokonano żadnego znaczącego postępu w dziedzinie walki z tym rodzajem nowotworu.


Japońscy badacze ostrzegają przed e-papierosami

27 listopada 2014, 11:44

Japońscy badacze twierdzą, że niektóre e-papierosy zawierają 10-krotnie więcej substancji rakotwórczych niż zwykłe papierosy. Badania, przeprowadzone na zlecenie japońskiego Ministerstwa Zdrowia, wykazały obecność takich kancerogenów jak formaldehyd i aldehyd octowy w oparach obecnych w e-papierosach wielu producentów.


Wysokie spożycie jogurtu chroni przed cukrzycą typu 2.?

27 listopada 2014, 07:42

Wysokie spożycie jogurtu wiąże się z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy